Afscheid van de Alouette III, 12 December 2015. Gilze-Rijen AFB

Afscheid Alouette IIIAlouette gentille Alouette

De componist van het Franse kinderliedje had zeker nog niet de gelijknamige wentelwiek in gedachten, toen hij het vrolijke deuntje bedacht. Deze zou pas later uit het brein van een Franse ingenieur ontstaan. Maar ergens is het toch wel toepasselijk, gezien de vredige uitstraling van deze kleine betrouwbare wentelwiek.

De Alouette III SA-316 vloog voor de eerste keer in 1959. Een verdere ontwikkeling van de reeds bewezen Alouette II.

Midden 1964 kwam deze helikopter in dienst bij de toenmalige Koninklijke Luchtmacht. In totaal zijn er 77 stuks geleverd. Ze vlogen in de GPLV Squadrons (298, 299 en 300 Sqdn) Vier van de 77 vlogen in de SAR functie vanop Vliegbasis Ypenburg.

Vele taken en buitenlandse missies waren weggelegd voor deze kleine betrouwbare helikopter. De bekendste voor het grote publiek allicht het alom geprezen “Grasshoppers” demoteam tot einde 1995. En de Royal flights tot op heden. Minder bekend waren de vele buitenlandse missies zoals er waren, de watersnood in Tunesië, ondersteuning Mariniers in Turkije en Irak, Monitor mission in Kroatië,UNTAC in Cambodja en IFOR in Bosnië.

Na meer dan 50 jaar trouwe dienst bleven er nog 4 stuks over, die op 15 December een waardig afscheid zouden krijgen. Officiële datum uitdiensttreding is 1 Januari 2016.

Een redelijke grote groep spotters was op uitnodiging van GRAS die dag aanwezig om dit gebeuren te aanschouwen. En alhoewel voor die dag redelijk somber weer werd voorspeld, was de laagstaande winterzon toch van de partij om dit alles wat meer luister bij te zetten. Dit zou ons later een beetje parten spelen.

De genodigden verzamelden aan de hoofdingang en na een korte briefing over wat er te gebeuren stond, werden we naar de tarmac gebracht. twee toestellen (A-301, A-292) gingen luchtruim kiezen en de andere twee (A-275, A247) stonden mooi statisch opgesteld voor de fotografen. Na enkele flyby’s voor de fotografen kwam er een mooi fotomoment toen de toestellen bleven hangen boven de twee op de tarmac.

Allen waren ze geschilderd in het donkerblauwe kleurenschema met het “50 Alouette III, 1964 2014” opschrift. De A-301 was de enige zonder deze speciale markering.

Na landing van de toestellen was het eresaluut van de brandweer een ander mooi fotomoment. Nu mochten we dichterbij komen om onze foto’s te maken. Al of niet met de bemanning erop. Hiervan werd zeer gretig gebruik gemaakt.Toen ze terug in de hangar werden getrokken was dit het sein voor ons om te moeten vertrekken. Bij het afscheid op de parking deelde onze begeleider nog een leuke herinnering uit. In de vorm van een klein boekje met wat geschiedenis over de Alouette III, genaamd Alouette III 50 jaar betrouwbaar en veelzijdig. Uitgegeven door de Koninklijke Luchtmacht.

Een waardig en sereen afscheid van dit mooi toestel. Alhoewel er nu geruchten rondgaan dat ze toch nog langer in dienst zouden blijven. De toekomst zal het uitwijzen.

Dank aan Vliegbasis Gilze-Rijen en GRAS om dit mogelijk te maken.

AF8V3366 AF8V3336

AF8V3466 AF8V3353

AF8V3551 AF8V3321